Daging Bakar Air Asam

Hai assalamualaikum, first sis nak ucap Selamat Hari Raya Aidiladha kepada semua umat Islam di dunia.
Bila sebut pasal raya Aidiladha ni kan benda yang paling famous mesti pasal Haji, majlis korban, lembu, kerbau kambing unta sapi blablabla
Tapi sis taknak sentuh pasal tu pun.
Bila musim korban, benda paling banyak dalam peti sejuk semestinya daging korban. Boleh kata seminggu mengadap daging je. Tapi jangan makan banyak sangat tau nanti dapat penyakit.
So kat sini sis nak share makanan favourite sis bila tiba musim ni. Yeah. hee
Daging bakar kunyit cicah air asam. Makanan yang sangat simple, siapa tak reti buat memang..... huhu
Caranya sangat senang. Serius. 
Bahan2nyaa
Daging segar
 (ikut suka daging apa tapi suka daging lembu jeee)
Kunyit, garam
Tu jeee
Bahan air asam
Asam jawa
Bawang merah
Cili api
Gula
Limau kasturi (lemon pun boleh)
Hiris daging jangan terlalu tebal or nipis. 
Ambil sesudu serbuk kunyit dan garam. 
Lumur pada daging. Bakar atas bara api. 
Biarkan sehingga masak. 
Siap
Cincang bawang dan cili api. 
Rendam asam jawa. Ambil airnya buang bijinya 
(itu pun nak kena beritahu ke?)
Letak garam sikit, letak gula sikit. 
Perah air limau. 
Kacau kacau kacau. 
Siap

Makan dengan nasi putih panas panas, fuhhh. haha
Simple sangat kan. Insha Allah sedap.
Selamat mencuba.😁



 

No comments: