wearing Hijab is Jihad for Aurah

tipulah kalau mie tak pernah merungut
 
"panaslah pakai tudung labuh."
"menyesal pakai tudung besar."
 
 balik dari sekolah, badan berpeluh jeruk.
dan pernah juga mie hampir nak menangis bila orang lain kata
 
"mizah, kenapa tudung tu labuh?"
"ustazah kita dah datang! hahaha!"
"tudung besar betul! nak lalu pun susah!"
"kau pakai macam ni tak panas ke?"
"tudung labuh tapi perangai macam ..."
dengar diorang cakap macam tu. mie sekadar senyum. dalam hati memang dah calar balar. rasa down je, rasa nak gunting tudung tu jadi saiz biasa. 
betul kata orang, bila kita berusaha ke arah kebaikan, pasti ada dugaan yang datang. 
mie tahu, Allah sengaja beri mie dugaan sebab nak test iman mie. 
adakah mie ikhlas bertudung labuh?
adakah mie boleh bertahan dalam pertahankan maruah mie?
adakah mie lebih pentingkan keduniaan hanya kerana kejian manusia?
semua tu masih dalam proses. kalau secara drastik lain pula jadinya.
bagi yang memuji mie, mie ucap terima kasih tapi mie kena sedar bahawa pujian manusia tidak akan membawa apa- apa makna. pujian manusia boleh menjadi racun kehidupan.
mie insan yang lemah dan hina. mie bukan seorang yang solehah. mengaji pun mie belum cukup tahu hukum tajwid sepenuhnya. 
Ya Rabbi, aku akan berusaha dalam amal Mu kerana Mu.
ada yang jadikan mie icon untuk dia bertudung labuh suatu hari nanti.
Alhamdulillah, mie doakan dia berjaya. In shaa Allah
 
bertudung labuh is JIHAD. sanggup ketepikan kepanasan dunia kerana Aurat.
Wallahualam

2 comments:

special angel said...

Be patience my dear....
Those who always made joking with your scarf..they must be jealous...cause you look more sweet when you dress like that...okay..
Just ignore them..don't ever you care about their critism okay my dear...
Just do something when you really comfortable with it....
I'll behind your back to support you...always remember that....
Love you...

NUr MieYza said...

@special angel

thanks dear, sekarang pun aku buat tak tahu je kalau ada mulut mulut camtu.