Hari Kelam Penuh Kabut #studentlife

hai
haha
maaflah, sebab kan terlampau sibuk dengan assignment sampaikan boleh terlupa pasal blog ni.
lagi satu takda topik nak kongsi.
k
ada sebenarnya ada tapi dah lupa. huhu
oh ya sis baru je habis cuti midsem. wuuu, cuti pun busy okey. cuti berassignment. pening doi. 
nak citer sikit benda ni berlaku baru je semalam.
bayangkan masa hari nak submit assignment untuk group sis, masa tu assignment subjek marketing. memang fuhh. miss sis mintak submit hari tu sebelum 3 petang. mula- mula macam okey je lepas tu tiba- tiba masalah muncul. aa sudah. masalah first bahagian yang patut seorang ahli sis ni siapkan jadi tak sempat siap sebab keyboard laptop dia tiba- tiba rosak. masa tu dah dalam pukul 10 pagi. ok kami tenang lagi. pukul 12 - 2 ada kuliah. kami cari alternatif lain sampaikan dalam kuliah tengah hari tu. kami tak dapat fokus. ahli seorang tu dia cuba siapkan dalam tab dia.
kiranya kami hanya ada baki satu jam nak kena pergi print dokumen lepas tu pergi binding. kami harap macam tu.
tapi siapa sangka, perancangan manusia tak semua akan menjadi. 
sis ada printer, printer baru. bayangkan dalam kelam kabut tengah print tu tiba tiba ada sebijik pin kepala bulat jatuh dalam lubang letak kertas printer tu. ya Allah, perasaan masa tu tak tahu nak cakap cam mana. try ambik balik tak boleh. bukak segala body printer tu suluh semua lubang tak jumpa jugak. dan yes sis nak menangis. tapi tahan dulu. cuba print macam biasa tapi jadi stuck, ada benda yang sekat kertas tu. dengan kerja tak sempat siap lagi. part printer ketepikan dulu, settlekan kerja dulu. cari bilik yang ada printer, semua kehabisan dakwat. diri dah tak terurus dah. lepas tu member group ajak ke bilik dia. blok sebelah punya sebelah. apa lagi, berlari dari bilik sis kat aras tiga tu sambil peluk laptop. dah lah penat panjat tangga tak hilang lagi.
masa tu dah jam 3.
sis dah tak bersemangat nak buat assignment. kemurungan dah. member lain uruskan cepat cepat. apa nak jadi, jadilah. kena potong markah pun biarlah, kami dah redha. apa yang kami nak ialah miss terima kerja tu, bukan reject. siap semua kami berlari ke pejabat pensyarah. dah lah kena lalu dekat padang dengan lopak air lagi. baru lepas hujan kan. sampai je dekat pintu bilik miss kami tengok ada kotak assignment kumpulan lain dengan kertas isi nama. Alhamdulillah miss tak ambil lagi. masa tu dah 3 setengah lebih. lepas tu baru semangat nak submit, pen? Pen! takdak pen pulak dah. nak mintak pinjam tapi tak nak terserempak dengan miss. apalagi, member sis berlari dengan pakai kain pulak tu pergi ke blok kediaman. pinjam dengan student aras bawah. perasaan masa tu berharap miss tak keluar dari pejabat. Alhamdulillah sempat. nampak tak nampak kami tak tahu sebab tingkap cermin gelap. takpelah, janji dah submit.
hal assignment settle, now balik ke hal printer. macam macam perasaan dah sis masa tu. tak berani nak bagi tahu family pasal ni. kenapa cuai sangat. kawasan universiti sis tengah tengah pekan. sis cepat2 naik ke bilik, rehat sekejap lepas tu terus ajak roomate bawak printer seberat 10kg itu turun bawak ke kedai baiki printer. tebal jugaklah muka masa tu sebab tengah ada karnival jualan dekat asrama. orang tengok pelik bawak kotak printer besar gedabak. dahlah baru hari first selepas cuti.
bila hantar ke kedai tu, sis redha kena bayar berapa pun janji boleh baiki. part yang sis tak sangka bila brader yang tengok2 printer sis tu dia siap goncang2 kan printer tu. cari ke benda alah yang halus lah. nampak macam benda senang tapi brader tu sendiri cari tak jumpa2. lepas tu dia adjust macam mana ntah akhirnya boleh guna macam biasa. cuma pin tu tak tahu hilang ke mana. dan tak perlu bayar pun. yeay
so, macam tulah kehidupan sis pada hari tu. penuh dengan kelam kabut. hari masa mari ke asrama ni pun dah penat sangat sebab bawak ke printer tu naik ke aras tiga lepas tu kena turun balik sebab bawak buah duku. berat jugakk. haha.
moralnya jangan buat kerja last minit okey walaupun lecturer bagi tarikh lama. kes sis bukan last minit tapi sebab kesalah fahaman. dah lah masa tu tengah cuti. masing2 pulak duduk jauh. bincang dalam whatsapp je mampu. susah oii.
penat. sangat.
sekarang sis sakit belakang. dah macam orang tua.
k tu jelah. sory takdak gambar. muka penat sangat takda mood nak selfie. hahaha. konon.
ok lah. byebye
*kalau ada typo ke tertinggal perkataan ke ayat belit belitan ke apa mohon maaf lah, malas nak semak. hehe*

Setiap Pertemuan Pasti Ada Perpisahan.

hai Assalamualaikum
Hati mana tak bahagia bila dikurniakan roomate yang baik kan? samalah dengan sis. benda paling bimbang sebelum nak masuk ke alam universiti ni ialah teman sebilik. bimbang dapat yang jenis perangai banyak ke negatif daripada positif. yelah, selalu baca confessions dekat facebook cerita macam macam jenis manusia bila dah masuk u. lagi2 kalau orang macam tu tidur sebilik dengan kita. sis bukanlah dikategori baik baik pun tapi itulah sis pun manusia, masih remaja, bimbang nanti terpengaruh dengan perkara yang tak baik.

Alhamdulillah
setakat ni layanan roomate sis sangat baik. ada yang satu kepala. pernah juga sis risau nak jadi diri sendiri, mana tahu diorang tak sukakan. tapi payah kot nak cover perangai sebenar, nasib baik diorang terima sebab sama sama satu kepala. haha

rasa bahagia kot dapat sebilik dengan roomates kat sini. ingat lagi masa sis di matrikulasi. masa sem satu, roomate sis semua sangatlah baik. rasa bahagia sekejap. ya, sekejap.
masuk sem dua, kami ingatkan dapat bersama lagi. tiba- tiba kami dapat berita yang kami kena pindah bilik sebab masa sis tinggal aras empat. sem dua tu felo minta penghuni aras empat pindah sebab kena tutup kes bumbung bocor. 
sedih sangat masa tu, kami tak sempat ambik bilik kosong, terpaksa masuk ke dalam bilik yang ada kekosongan katil je. kami terpaksa berpecah. sis dengan roomate seorang berpindah ke aras satu. lagi dua berpecah ke bilik lain. sedih sangat.

bila dapat roomate baru, rasa lain sangat. masing masing banyak buat hal sendiri. jarang bercakap, kekok nak bergurau. entah. diorang ok, baik jugak. tapi entahlah. rasa sangat kekurangan. terasa macam orang asing dalam bilik tu. tapi sis tetap bersyukur sebab diorang sudi terima kehadiran kami.

dan di sini. sis dapat roomate yang sangat baik. sama macam perasaan masa sem satu dekat matrikulasi. sis berharap dapat kekal sampai grad, dua tahun pun dah okey sebab kami tinggal dekat asrama dua tahun je and kalau boleh rumah sewa sama sama. 

tapi itulah
perancangan Allah lagi maha hebat.

semalam, dapat berita dari seorang pensyarah. fakulti selain daripada fakulti yang sis join kena berpindah ke kampus lain pada tahun kedua. sebelum ni tak kena pindah pun tapi mula tahun ni banyak sistem baru dibuka. huhu. lagi sekali dihimpit rasa sedih. roomate sis semua fakulti lain daripada sis. hmm

duhai hati bertabahlah. Ujian ni sikit je nak bandingkan dengan orang orang di luar sana. Mungkin Dia tak nak sis terlampau selesa dengan hal duniawi. datang sini nak menuntut ilmu bukan enjoy semata. kan?

huhu
betullah, setiap yang bertemu pasti akan berpisah. cepat atau lambat. semoga ukhwah sepanjang satu tahun bersama  ini diberkati Allah. serta yang lepas dan akan datang.



Daging Bakar Air Asam

Hai assalamualaikum, first sis nak ucap Selamat Hari Raya Aidiladha kepada semua umat Islam di dunia.
Bila sebut pasal raya Aidiladha ni kan benda yang paling famous mesti pasal Haji, majlis korban, lembu, kerbau kambing unta sapi blablabla
Tapi sis taknak sentuh pasal tu pun.
Bila musim korban, benda paling banyak dalam peti sejuk semestinya daging korban. Boleh kata seminggu mengadap daging je. Tapi jangan makan banyak sangat tau nanti dapat penyakit.
So kat sini sis nak share makanan favourite sis bila tiba musim ni. Yeah. hee
Daging bakar kunyit cicah air asam. Makanan yang sangat simple, siapa tak reti buat memang..... huhu
Caranya sangat senang. Serius. 
Bahan2nyaa
Daging segar
 (ikut suka daging apa tapi suka daging lembu jeee)
Kunyit, garam
Tu jeee
Bahan air asam
Asam jawa
Bawang merah
Cili api
Gula
Limau kasturi (lemon pun boleh)
Hiris daging jangan terlalu tebal or nipis. 
Ambil sesudu serbuk kunyit dan garam. 
Lumur pada daging. Bakar atas bara api. 
Biarkan sehingga masak. 
Siap
Cincang bawang dan cili api. 
Rendam asam jawa. Ambil airnya buang bijinya 
(itu pun nak kena beritahu ke?)
Letak garam sikit, letak gula sikit. 
Perah air limau. 
Kacau kacau kacau. 
Siap

Makan dengan nasi putih panas panas, fuhhh. haha
Simple sangat kan. Insha Allah sedap.
Selamat mencuba.๐Ÿ˜



 

Rezeki di UMK

*maaf dengan penggunaan 'aku' di sini*
Timbalan Naib Canselor UMK berkata
"Universiti yang lain menghasilkan graduan yang mencari perkerjaan tetapi Universiti Malaysia Kelantan menghasilkan graduan yang menyediakan pekerjaan untuk graduan lain."
First impression aku bila dapat tawaran sarjana muda keusahawanan (hospitaliti) dengan kepujian di umk, aku happy sebab berjaya di tempatkan di universiti. Aku tak fikir panjang lagi pasal kos yang aku dapat. Selepas tu baru aku baca balik nama kos tu dan yaa. Hospitaliti? Apabenda tu? Bila tahu semua kawan kawan aku dapat kos yang bunyinya agak hebat hebat belaka. Aku sedih. Kekadang malu.. Ada yang dapat perakaunan, perniagaan, perbankan, perubatan dan macam macam. Dan aku? Hospitaliti. Aku fikir kos aku untuk budak budak yang desperate. Terdesak nak masuk universiti. Aku bimbang kerjaya kos ni tak meluas macam yang lain. Aku sendiri tak faham kenapa aku jadikan kos ni sebagai pilihan ketiga dalam upu. Sampaikan aku bertekad ingin buat rayuan tukar kepada kos perbankan bila masuk sem baru. 
Tetapi itu dulu, sebelum aku jejak kaki di Universiti Malaysia Kelantan. Kini aku sedar, aturan Allah semuanya indah indah belaka. UMK. Dulu aku fikir universiti ni biasa biasa. Tak sehebat UM, UKM, USM dan lain lain. Betul lah kata orang. Tak kenal maka tak cinta. Rupa rupanya universiti ni fokus utamanya ialah keusahawanan. Universiti Keusahawan di Malaysia. Dah banyak kali masuk surat khabar dan berita cuma aku yang terlepas pandang. Sedangkan cita cita aku mahu menjadi usahawan dari zaman sekolah. 
Berbalik kepada topik hospitaliti. Ramai yang anggap kos hospitaliti maksudnya bekerja di hospital. Menjadi tukang masak di hospital, cuci katil pesakit, tukang sapu hospital dan apa apa yang berkaitan hospital. Sebenarnya tidak! 100% salah! 
Kisahnya bermula apabila seorang senior menceritakan bagaimana pembelajaran dalam kos ini serta seorang dekan dari fakulti hospitaliti, perlancongan dan kesejahteraan datang memberi taklimat. Hanya dengan melihat video sahaja aku faham apa yang berkaitan dengan hospitaliti. Dan aku mula sedar. Bukankah itu yang aku impikan sebenarnya? Sungguh indah aturan Allah. Aku akan berusaha belajar dengan baik. Inshaa Allah
 Aku tak pandai nak bagitahu hospitaliti itu macam mana. Korang hanya perlu taip hospitaliti di google dan lihat imej. Korang akan faham. TNC juga berpesab jangan merasa rendah diri apabila berhadapan dengan Universiti universiti hebat yang lain kerana UMK ialah sangat RELEVAN, UNIK dan BERBEZA. 
Peace yow
Sesungguhnya rezeki Allah itu luas.

Good Job Nile.com.my

Hai assalamualaikum. Hari ni nak gitau yang sis ada membeli kasut di Nile.com.my.
Service sangat tip top sebab baru je semalam buat pesanan, hari ni van poslaju dah sampai depan rumah!
So, sis memang rekomen dekat korang korang yang kaki shopping online beli belah dekat nile.com.my
Sis mula tahu kewujudan kedai online ni sejak tahun lepas masa tu tengah hot buat diskaun tahun baru cina. Barang barang kat situ memang murah dan mampu milik.
Sis pernah beli sepasang sneakers tahun lepas dan memang best dan tahan lama. Dah semalam sis cuba beli lagi, and tak macam dulu bila beli memang agak lambat sampai ke rumah, boleh dikatakan dalam seminggu jugaklah tapi kali ni tak sangka boleh sampai awal dari biasa.
Purple? Wajar laaa. Hahaha
Harga rm36 exc postage
Harga market rm70 lebih kurang

Kalau dekat kedai luar luar sana, susah tau nak dapatkan sneakers dengan harga rm50 kebawah. Tapi di nile.com.my tiada yang mustahil buat pengemar sneakers walaupun bukanlah dari brand yang hebat. 

Ok itu saja perkongsian hari ni. Bye²

Sibuk nak masuk U

Hai assalamualaikum. Hehe



Penat oii, hadap kertas je pun boleh penat. Stress lagi. Betullah kata orang, nak masuk u bukannya senang. Nak apply upu pun kena fikir 10 kali nak pilih kos apa. Lepas dah dapat, kena isi macam macam jenis borang pulak. 
Berpuluh puluh keping borang kena print, lepas tu kena mintak pengesahan pulak. Part ni paling susab, sebab apa? Sebab tukang mengesah tu susah nak jumpa. Serius tak faham. Tapi sis senang je nak jumpa. huhuhu. kawan yang mengadu cakap nak jumpa pun payah kalah perdana menteri. 

Ni buka blog sebab nak lepas tekanan. 
Alhamdulillah semalam dah settle sikit kerja. Pergi bank bsn beli nombor pin, pergi buat gambar passport, pergi pejabat zakat, pergi pejabat yayasan, pergi buka akaun dekat bank Islam. pergi buka akaun sspn-i. Bangunan tu semua bukannya setempat je, boleh kata berpusing pusing satu negeri tu. Hahaha. K tipu je. Tapi serius bukan satu tempat. Kuala Terengganu kan luas. Huhu
 Yuran pengajian sebanyak rm3k+ pun dah selesai walaupun agak sedih melihat duit itu pergi sekelip mata. ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ
Semoga haku tak malas. Kena terkenangkan sokmo duit tu biar tak membazir. Tapi senior cakap u tu dekat dengan mcD, Dominos, Pizza hut, mall, pasar malam, pantai, airport (ada kaitan ke๐Ÿ˜‚)
Godaannya banyakkkk๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ
Semoga mampu berjimat cermat. Dahlah buat pinjaman.๐Ÿ˜ข

Serius, tak ready lagi nak masuk belajar. Cuti tinggal seminggu lebih lagi. Dulu kemain bosan nak gila dengan cuti, sekarang sayang pulak nak tinggal cuti. Title menganggur dah nak habis. Huhu.
Bayangkan nanti empat tahun belajar. Masuk umur 19, habis je belajar dah 23 tahun tu pun nak dekat 24. Huish. Dulu hajat nak kahwin umur macam mak. 21 kot. Hahaha. Memang tidok lerrr. Takdok ore nok ko ambo. Hahaha. Gilo.

Abaikan. 

Belajar je dulu. Fokus on your future. Niat kerana Allah. Inshaa Allah. Ada jodoh ada lah. Mungkin kerjayaan sampai dulu kan. Huhu

Hmmm, u dengan matrik tak sama kan. Good luck pada diri sendiri. Semoga tak lupa pada Allah. Jangan terpengaruh dengan benda tak baik. Iman kena topup selalu. Ada baca u banyak kes iman terpesong. Nauzubillah, minta dijauhkan. 

Oklah. Sesiapa yang baru nak ke alam universiti tu pun goodluck. Jaga diri berbaik. Jangan terlalu harapkan terlanggar bahu, kertas berterabur, tolong kutip tersentuh tangan, bertentangan mata, jatuh cinta... takda maknanyaaaaaaa. Hahaha

Ok tu sahaja celoteh bahang rabang sister. Maaflah cerita tunggang langgang. memang macam tu sokmo. huhu. ok Bye, Assalamualaikum

Kelantan Lagi...

Hai assalamualaikum
Seperti yg disedia maklum bahwa hari ni calon lepasan STPM atau setaraf dah boleh mula buat semakan bagi permohonan upu. 
Memang dari dua tiga hari lepas sis takleh bertenang. Berdebar sangat takut tak dapat.  Yelah masa mintak diploma satu pun tak lepas. lepas tu siap bermimpi lagi, dua kali mimpi pulak tu. First mimpi sis dapat tapi tak boleh baca nama universiti dan kos apa yang sis dapat. Serius ngeri. Haha. Yang kedua malam kelmarin. Mimpi dah boleh semak tapi tak jumpa link, lepas tu site crash, lepas tu fon hang lepas tu hancur berkecai fon sis. Gile arr. Haha. Faktor mental tak bertenang punya pasal.


Dan hari ni, maksudnya jam 12 tengah hari tadi sis terus semak. Sebabkan sis tahu link utama upu tu memang akan berat dan lembab sebab ramai orang guna so sis guna link alternatif dari ums. 
Ni tangan ni nak taip nombor ic dengan nombor matrik memang terketar ketar. Dada habis kencang. Serius. Rasa nak pengsan. Basmallah selawat semua dah keluar. Maka keluarlah resultnya.


Jeng jeng jeng







I just be like.. Allah, Alhamdulillah. Baca 3 4 kali sebab nak confirmkan. Terus berlari kat ayah mak bagi tau pasal ni. Lepas tu screenshot post ke dalam group keluarga. Dan yes, responnya..
"Kelantan lagi?"
๐Ÿ˜
Dah rezeki kat situ kan. Terima jelah. 
Matrikulasi Kelantan ke Universiti Malaysia Kelantan. Hmm
Sis accept je. Biarlah dekat pun. Jodoh kat situ kot. Huhuhuhuhu



Hospitaliti? Kerja hospital ke apa?
 Agaklah weh. Sis study akaun dari form four sampai ke matrik takkanlah tetiba belajar pasal hospital. Haha. 
Apa yang sis faham pasal perkataan hospitaliti ni ialah sesuatu bentuk layanan baik dalam satu perkhimatan. Industri perhotelan banyak guna perkataan ni kot. Mungkin perkataan hospital di ambil kerana ia sebuah pusat yang menyediakan perkhimatan kesihatan. Kan? Hahaha. Pandai pandai je buat kesimpulan sendiri.


Kenapa tak mintak perakaunan?
Menipu lah kalau tak mintak. Accounting is my first choice. Second, human resource. Third, that hospitality. Maksudnya sis tak dapat perakaunan. Sedih baq hang.๐Ÿ˜ญ. (Banyak U tawar kos perakaunan tapi sis tak berani ambil sebab depa nak interview dulu) Faktornya kerana pointer ku tak mengizinkan. Sis tabah. Member sis ramai dapat perakaunan.๐Ÿ˜ข


Camne cara belajar sis tak tau. First time kott. Lecturer cakap u tak sama macam matrik. Nervous oii. 28hb ni dah kena daftar dah. ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ


So, itu jelah nak bagi tau. Kepada semua yang berjaya sambung degree kali ni. Tahniah. Anda sangat beruntung. Gunakan peluang ini sebaik mungkin. Yang tak dapat jangan sedih sedih tau tapi nak menangis pun takpa janji jangan putus asa. Rayuan masih dibuka lagi. Banyakkan berdoa. Percayalah, korang tak dapat sambung ke ipt tak semestinya masa hadapan dah jadi gelap gelita. Rezeki Allah itu luas. Ok.


Ok itu jelah kali ni. Good luck semua. Cabaran hidup sebenar dah bermula. huhu.
Apesal ayat aku skema sangat ni? Ape² jelah. Kbye

Mencuba Benda Baru

*Honest review*
Bb cushion, cc cushion sekarang dah jadi trend para gegadis untuk melawa kan? Sis first time nak mencuba and baru je beli semalam bb cushion ni. Benda ni nak kata bedak tapi tak berdebu macam bedak. Tapi serius best bila pakai. Rasa soft je. Kalau sebelum ni sis tak suka pakai bedak sebab tak reti nak ratakan. Selalu bila pakai jadi over cerah. Bila nak keluar pakai krim siang je tapi kalau pakai krim tanpa bedak, muka cepat berminyak. Kalau tak pakai nanti muka sis nampak lesu macam orang tak sihat. 





Masa ni belum pakai lagi sebab tu cushion putih suci je. Hehe. Sis beli code 03 cherrie blossom untuk kulit yang sederhana cerah. Kenapa sendayu tinggi? Banyak brand yang lagi popular terutamanya keluaran korea.
Sebab ni brand orang melayu. Foundernya kata dia buatkan bb cushion ni sesuai untuk cuaca di sini berbanding brand luar negara. Yes, sis dah try and memang best. Bila dah pakai tak payah tepek bedak bagai.

Sesiapa nak try boleh dapatkan di mana mana outlet watson terpilih atau boleh dapatkan secara online di sendayutinggi.com atau di instagram @sendayu_tinggi_online
Ok, itu sahaja. Bye².

Puberty Hit Me

Hai uolls, topik i hari ni santai² je tau. 
Puberty. Well, serius tak pernah dengar perkataan ni or pernah tapi tak ambil kisah or aku yang tak faham bahasa. Huhuhu.
Mungkin orang lain ramai dah tahu tapi sis je yang ketinggalan. Kenapa tiba tiba sis cakap pasal puberty? Sebab sis tengok sekarang macam trend je kan. Upload gambar dekat ig guna caption puberty, puberty hit me and etc. Sis nak tahu maksud dia (ni manusia jenis malas nak bukak kamus, padahal boleh google je pun) Lepas tu sis tanya sorang sahabat sis ni maksud puberty. Dan beliau tak tahu. Kira bukan sis sorang jela lambat up to date. Hihihi. Then dia cuba bukak kamus, dia bagitau maksudnya ialah akhil baligh.
Oowhhh, ohhhhhh, ohhhhh, ea?
Patutlah diorang upload gambar time kecik and time besaq then guna caption tuhh. Owhh, arrasso.

puberty


the stage in people's lives when they develop from a child into anadult because of changes in theirbody that make them able to havechildren:

At puberty, pubic hair develops and girlsbegin to menstruate.
http://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/puberty
Owhhhhh
Itulah mizah, orang suruh belajar bi tinggi tinggi tak nak. Perkataan senang pun boleh blur. Sebab tu muet kena repeat. Ciss sama kamu. ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ
So, nak ber'puberty' jugak k i ni?
Hihihi
Tapi.... dulu sis uduss lah. Zaman malas nak jaga penampilan. Malas nak ikut trend. 
Dahlah comot, selekeh, gelap, muka berminyak. Sebab tu takdak orang nak kat aku (merenung ke luar jendelaaaa) ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ
Sekarang pun tak lawa jugak. Eceh. Yelah, bukan buat plastic surgery pun. Huhuhu. Tapi sebab ada duit lebih sikit kan, kan. Hehe. 
.
.
.
.
.
.
.
.
Hahahahaha
Beza 5 tahun je. Why dulu gelap sekarang 'agak' cerah? Sebab dulu main sukan. Sekarang berkurung je dalam rumah. Tang pipi memang takleh ubah. ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ




Patutnya banyak gambar lagi  dari sekolah rendah tapi terperangkap dalam pc yang dah rosak๐Ÿ˜ญ lepas tu dalam netbook yang dah rosak๐Ÿ˜ญ lepastu dalam pendrive yang dah hilang๐Ÿ˜ญ Bapak sedih hidup. Ni pun dari facebook kawan.

Biarkan Cinta Itu Diam



Cintai Dia Dalam Diam,
Dari Kejauhan Dengan Kesederhanaan & Keikhlasan

Jika benar cinta itu kerana ALLAH maka biarkanlah ia mengalir mengikut aliran ALLAH kerana hakikatnya ia berhulu dari ALLAH maka ia pun berhilir hanya kepada ALLAH
"Dan segala sesuatu Kami ciptakan berpasang-pasangan supaya kamu mengingat kebesaran ALLAH."
(Adz Dzariyat : 49)

Tetapi jika kelemahan masih nyata dipelupuk mata maka bersabarlah, berdoalah & berpuasalah

"Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji.
Dan suatu jalan yang buruk."
(Al Israa' : 32 )




Ketika kau mendambakan sebuah cinta sejati yang tak kunjung datang,
Allah SWT mempunyai Cinta dan Kasih yang lebih besar dari segalanya & Dia telah menciptakan sseorang yang akan menjadi pasangan hidupmu kelak.
Ketika kau merasa bahawa kau mencintai seseorang,
namun kau tahu cintamu tak terbalas
Allah SWT tahu apa yang ada di depanmu & Dia sedang mempersiapkan segala yang terbaik untukmu

Cukup cintai dalam diam
bukan kerana membenci hadirnya
tetapi menjaga kesuciannya
bukan kerana menghindari dunia
tetapi meraih syurga-NYA
bukan kerana lemah untuk menghadapinya
tetapi menguatkan jiwa dari godaan syaitan yang begitu halus & menyelusup

Cukup cintai dari kejauhan
kerana hadirmu tiada kan mampu menjauhkan dari ujian
kerana hadirmu hanya akan menggoyahkan iman dan ketenangan
kerana mungkin membawa kelalaian hati-hati yang terjaga

Cukup cintai dengan kesederhanaan
Memupuknya hanya akan menambah penderitaan
menumbuhkan harapan hanya akan membumbui kebahagiaan para syaitan

Cintailah dengan keikhlasan
Kerana tentu kisah Fatimah dan Ali Bin Abi Talib diingini oleh hati
tetapi sanggupkah jika semua berakhir seperti sejarah cinta Salman Al Farisi..??

".. boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu.
ALLAH mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui."
(Al Baqarah : 216 )


Jangan memberi harapan pada yang belum pasti,
kelak ada insan yang bakal dilukai,
Jangan menaruh harapan pada yang belum tentu dimiliki,
nanti hati yang kecewa sendiri.
Sebaliknya,
gantunglah segenap pengharapanmu kepada Yang Maha Memberi,
nescaya dirimu tak sesekali dizalimi,
kerana Dia mendengar pengharapanmu setiap kali & Dia menunaikannya dgn cara-Nya yang tersendiri

Cukup cintai dalam diam dari kejauhan dengan kesederhaan & keikhlasan
Kerana tiada yang tahu rencana Tuhan
mungkin saja rasa ini ujian yang akan melapuk atau membeku dengan perlahan

Kerana hati ini begitu mudah untuk dibolak-balikkan
serahkan rasa itu pada Yang Memberi dan Memilikinya
biarkan DIA yang mengatur semuanya hingga keindahan itu datang pada waktunya

"Barangsiapa yang menjaga kehormatan orang lain, pasti kehormatan dirinya akan terjaga."
(Umar Bin Khattab ra)

Sumber
http://qasdina.blogdrive.com


Sembang² sikit + Resepi Nasi Goreng Planta Ber Udang

Syok pulak rasa masak malam² ni. Tak bimbang langsung pasal gemok. (Hakikatnya sedang menggemok. Tidakk!!๐Ÿ˜ญ)
Alkisahnya mak ayah sis pergi melawat ayah saudara dekat hospital dari pukul 10 pagi tadi. Sis malas nak ikut sebab takda mood. maka tinggallah sorang² kat rumah. adik pegi sekolah abang pulak kerja. Ayah saudara sis tu kena bedah jantung hari ni. Oleh sebab tu mak ayah sis balik lewat sebab nak tunggu hingga pembedahan tu selesai. Alhamdulillah semuanya berjalan dengan baik. 
Biasanya kalau keluar, mak akan beli nasi tapi hari ni tak beli sebab hujan lebat๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ. Magrid baru sampai rumah. Maka anak² beliau kelaparan.๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ Acahh² je.
 So, nak buat lauk pun dah malas sebab dah malam. Sis buat jelah nasi goreng ni. Nasi goreng pun nak share resepi jugak ke? Komang sangattt. Hahaha
Gurau je, kena lah share mana tau ada adik² yang baru nak belajar memasak tu nak try masak nasi goreng kan. Kan.. huhu

Ok kita start resepi kita hari ni Nasi Goreng Planta Udang. Amboi nama. Kerlass kau jahh. 
(Makan 4-5 orang) 
Sis tak guna apa² serbuk or perencah segera tau.

1. Of course lah nasi putih. 
2. 5 ulas bawang putih + 5 bijik bawang merah dikisar. Nak pedas kisar cili api sekali
3. Udang 10 ekor. (Sis letak banyak sikit lepas tu potong dua. Biar nampak banyak.)
4. 4 bijik bebola ikan potong dadu
5. Plantaaa. (Marjerin)
6. Lobak merah

Cara²nya

1. First, cairkan planta dalam tiga sudu makan ke dalam kuali. Tumis bawang yang dikisar. Kalau nak pedas kisar sekali dengan cili api sebanyak yang mampu. Huhuhu. Tumis biar naik bau.

2. Tabur garam secukup rasa, ajinamoto sikit. Sikit je tau sekadar untuk hilang rasa  loya. Ea? Lepas tu bawak masuk udang, bebola ikan, lobak merah dan sayur² lain ke dalam kuali. Kacau biar rata dan masak.

3. Lepas tu baru masukkan nasi putih. Lepas tu macam biasa gaul biar rata. 

4. Dan siap. Sedia dihidang untuk keluarga tersayang. 

Lagi sedap dimakan dengan telur goreng, ikan masin dan dll. Ayah dengan abang sis makan dengan petai.  Suka hati lah janji perut bahagia.

Bila guna planta jadi kurang berminyak. Sis kalau makan banyak sangat makanan berminyak lepas tu mesti sakit kepala. Orang lain tak macam tu pun.

Kalau ada cili benggala kaler merah kuning dengan brokoli hijau lagi bagus. Biar kasi meriah gituuu. Orang kata makanan yang berkhasiat adalah makanan yang ada lima warna. Ea?

K tu je. Bye² dan selamat mencuba๐Ÿ˜‰


Resepi Jagung Manis Mudah (Homemade)

Hari ni nak share resepi mudah semudah one two three.
Semalam mak sis ada bawak balik jagung mentah. Mulanya sis nak buat jagung bakar manis. Tapi lupa nak bagi tahu mak jadi hari ni maka dah rebus semua jagung tu. Huhu๐Ÿ˜‚
Jadi sebabkan tak berapa gemar makan jagung rebus kosong so nak buat jagung manis semanis manis senyumanmu. Auch. Haha. Ok dah merepek.

Bahan² nya tak banyak pun. 
1. Satu.. tongkol?? or batang?? jagung 
2. Satu sudu planta/mentega
3. Dua sudu susu pekat manis (nak lagi manis boleh tambah banyak lagi tapi jangan manis sangat. Kencing manis kang)
4. Sedikit garam

Cara²nya
1. Kerat? Parut? Jagung (al maklumlah lama tak belajar bahasa melayu.๐Ÿ˜ญ)
2. Bawak masuk dalam kuali. Panaskan atas dapur.
3. Masukkan planta/mentega dan susu pekat ke dalam jagung yang masih atas dapur. Gaul² kasi sebati.
4. Tabur garam sikit dan gaul lagi.
5. Siap.

Makan panas² best woo. Kat luar beli dalam cup kecik dah rm2.50. buat kat rumah boleh makan banyak. 
Ok tu je. Mudah je kan.
Selamat mencuba.๐Ÿ˜‰


Jangan Bimbang Hidup Sendiri

"Kenapa single?"
"Nak fokus study."
"Oh, okey."
"K tipu, sebab takda orang nak kat aku. ๐Ÿ˜ญ"
"Mana kau tahu takda. Kau boleh baca hati manusia ke?"
"Tak.. erkk, entahlah๐Ÿ˜–."
"Kau ada sukakan sesiapa dalam diam?"
"Suka dalam diam takkan dapat."
"Mana kau tahu?"
"Erkk, tak tahulah๐Ÿ˜ญ"
"Sabar ok. Kalau dah jodoh tak ke mana. Jangan risau dengan siapa Allah pasangkan untuk kau. Janji jangan jatuhkan maruah sebagai seorang perempuan Islam semata mata inginkan pasangan. Sentiasa berdoa dan berbuat baik๐Ÿ˜Š"
"Baiklah. Inshaa Allah.๐Ÿ˜ƒ"
Antara dalil ayat Al Quran yang menjelaskan makhluk Allah dicipta berpasang pasangan.

ูŠَุง ุฃَูŠُّู‡َุง ุงู„ู†َّุงุณُ ุงุชَّู‚ُูˆุง ุฑَุจَّูƒُู…ُ ุงู„َّุฐِูŠ ุฎَู„َู‚َูƒُู…ْ ู…ِู†ْ ู†َูْุณٍ ูˆَุงุญِุฏَุฉٍ ูˆَุฎَู„َู‚َ ู…ِู†ْู‡َุง ุฒَูˆْุฌَู‡َุง ูˆَุจَุซَّ ู…ِู†ْู‡ُู…َุง ุฑِุฌَุงู„ًุง ูƒَุซِูŠุฑًุง ูˆَู†ِุณَุงุกً ۚ ูˆَุงุชَّู‚ُูˆุง ุงู„ู„َّู‡َ ุงู„َّุฐِูŠ ุชَุณَุงุกَู„ُูˆู†َ ุจِู‡ِ ูˆَุงู„ْุฃَุฑْุญَุงู…َ ۚ ุฅِู†َّ ุงู„ู„َّู‡َ ูƒَุงู†َ ุนَู„َูŠْูƒُู…ْ ุฑَู‚ِูŠุจًุง
Wahai sekalian manusia! Bertaqwalah kepada Tuhan kamu yang telah menjadikan kamu (bermula) dari diri yang satu (Adam), dan yang menjadikan daripada (Adam) itu pasangannya (isterinya - Hawa), dan juga yang membiakkan dari keduanya - zuriat keturunan - lelaki dan perempuan yang ramai. Dan bertaqwalah kepada Allah yang kamu selalu meminta dengan menyebut-yebut namaNya, serta peliharalah hubungan (silaturrahim) kaum kerabat; kerana sesungguhnya Allah sentiasa memerhati (mengawas) kamu. 
[QS. An Nisaa (4):1]


ูŠَุง ุฃَูŠُّู‡َุง ุงู„ู†َّุงุณُ ุฅِู†َّุง ุฎَู„َู‚ْู†َุงูƒُู…ْ ู…ِู†ْ ุฐَูƒَุฑٍ ูˆَุฃُู†ْุซَู‰ٰ ูˆَุฌَุนَู„ْู†َุงูƒُู…ْ ุดُุนُูˆุจًุง ูˆَู‚َุจَุงุฆِู„َ ู„ِุชَุนَุงุฑَูُูˆุง ۚ ุฅِู†َّ ุฃَูƒْุฑَู…َูƒُู…ْ ุนِู†ْุฏَ ุงู„ู„َّู‡ِ ุฃَุชْู‚َุงูƒُู…ْ ۚ ุฅِู†َّ ุงู„ู„َّู‡َ ุนَู„ِูŠู…ٌ ุฎَุจِูŠุฑٌ

Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).
[QS . Al Hujurat (49):13)]
Wallahu'alam.

Hai. Hai, hai, hai.. hihi

Hai! Hai, hai, hai
Assalamualaikum
Hari ni tak share apa apa fakta pun. Sekadar nak ber wordless (erkk?) Nevermind. Hmmm. Sis takda topik. Rindu nak post entri tapi takda topik. Sadis. Perlu ke share my routine? Tapi sis banyak berperap dalam rumah je. Nanti²lah fikir balik. Mungkin pasal family, kawan, resepi, skincare product, make up... ops sis bukan jenis pakai make up. Haha. Haa mungkin pasal kucing. Tapi kucing kampung jelah. Or mungkin tentang sis sendiri...hehe ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
Esok or bila² ada masa lapang sis akan update. Ok. Caio lu.

5 Tanda Kucing Datang Kepada Kita


Setiap kejadian alam mempunyai dua makna, yang tersurat dan tersirat. Beruntunglah mereka yang boleh memahami kedua-dua maknanya. Ini termasuklah dalam perkara mengenai kucing.
Apakah makna yang tersirat jika kucing datang kepada kita? Apakah yang cuba disampaikan Tuhan kepada kita? Mari kita renungkan bersama.
5 Tanda Kucing Datang Kepada Kita6

1. Bahagian Kucing

Selalu terjadi apabila kita duduk di warung sambil makan, pasti ada kucing jalanan yang menagih simpati. Perutnya yang lapar siapalah yang sudi memberi. Ya, kucing itu mungkin nampak kotor dan comot. Namun siapakah kita untuk memandang jelik makhluk Allah SWT itu?
Kehadiran kucing itu menyampaikan pesanan yang jelas dari Tuhan. Percayalah, dalam ketika kita enak menjamu selera mungkin kita terlupa mensyukuri nikmat Tuhan.
Maka kerana itu Allah SWT menghantar kucing kepada kita agar kita sentiasa beringat bahawa setiap rezeki yang dikurniakan itu bukan 100% milik mutlak kita.
Sebahagiannya milik orang lain atau makhluk lain. Kali ini, milik sang kucing jalanan. Maka berbagilah rezeki itu juga kepadanya. Semoga dengan memberi, kita menjadi hamba yang sentiasa bersyukur.
5 Tanda Kucing Datang Kepada Kita4

2. 10 Kali Ganda Kebaikan/Ganjaran

Sesungguhnya sedekah itu ada dalam pelbagai bentuk dan rupa. Inilah antara rahsia-rahsia kebijaksanaan Allah SWT. Apabila kucing datang kepada kita dan meminta sedikit rezeki lalu kita menghulurkan kepadanya, maka kita telah berbuat kebaikan kepadanya.
Bersedialah untuk menerima 10 kali ganda kebaikan dan ganjaran dari Tuhan sebagai balasan pada perbuatan baik tersebut. Itu janji-Nya kepada mereka yang bermurah hati menyantuni makhluk yang lain.
Tersenyumlah kawan kerana kehadiran kucing kepada kita ketika itu membawa maksud bahawa Allah SWT telah menyediakan 10 kali ganda rezeki yang jauh lebih baik untuk kita bagi menggantikan bahagian rezeki yang bakal diberikan kepada kucing.
Tidakkah kita sangat gembira apabila menerima hadiah yang indah? Maka apabila Tuhan semesta alam sendiri yang memilih untuk memberikan kita hadiah yang 10 kali ganda jauh lebih baik, bukankah itu suatu yang mengujakan?
Alaa, an ambulance driver, feeds cats in Masaken Hanano in Aleppo

3. Belajar Ikhlas

Allah SWT membimbing dan mendidik manusia melalui kehidupan dan alam. Besar keistimewaannya pada orang yang didekati kucing kerana melaluinya manusia boleh belajar ilmu ikhlas.
Kenapa ikhlas? Adakah kucing itu mempunyai wang ringgit bagi membalas kebaikan yang diberikan? Mampukah kucing itu meninggikan darjat dan memberikan pangkat kepada orang yang memberinya makan?
Tentu sekali tidak. Maka tanpa apa-apa balasan yang dapat diharapkan dari kucing, tindakan yang tetap terus berbuat kebajikan kepadanya akan mendidik jiwa kita untuk menjadi manusia yang ikhlas.
Ikhlas dalam berbuat kebaikan sebagai khalifah yang terpilih atas muka bumi Tuhan dan ikhlas untuk tetap terus istiqamah mengamalkan kemanusiaan. Terimalah pendidikan percuma dari Tuhan ini dan usahalah untuk berjaya menguasai pembelajarannya.
5 Tanda Kucing Datang Kepada Kita7

4. Belajar Ihsan

Kadangkala kucing yang mendekati kita itu mungkin jengkel ulah lakunya. Boleh jadi naik geram kita dibuatnya. Apabila situasi ini yang terjadi maka beringatlah bahawa Allah swt menghantar kucing itu sebenarnya untuk menguji kita.
Ujian pertama adalah soal bagaimana kita memandang dunia terutamanya rezeki. Adakah kita terlalu cintakan dunia sehingga kita menjadi terlalu bakhil dalam berkongsi rezeki dengan yang lain? Jangan pernah terlupa tentang amanah sebagai khalifah terpilih yang ditugaskan melaksanakan yang hak.
Ujian kedua adalah untuk melihat sejauh mana layanan kita kepada sesama makhluk. Sedarlah apabila kucing datang meminta makanan misalnya, kucing itu tidak minta ikan yang baru digoreng. Kucing itu tidak minta pinggan yang cantik untuk dihidang makanannya. Kucing itu tidak diminta mulutnya dilap cermat dengan tisu selepas makan. Kucing itu tidak mengharap layanan 5 bintang.
Cuma yang diminta adalah sisa makanan barang sedikit sebanyak yang tidak habis untuknya makan. Apabila nakal perangainya dan rimas rayuannya, sabarkah kita melayannya?
Ingatkah kita bahawa Tuhan sentiasa melihat dan mengawasi setiap tindak tanduk mahupun lintasan hati kita terhadap kejadian dan makhlukNya dalam emosi kita?
Inilah ilmu ihsan. Ilmu tentang mampu mengingati Tuhan dalam setiap kata-kata, tindakan, fikiran mahupun emosi. Ilmu tentang melakukan sesuatu dengan ingatan kuat bahawa Tuhan sentiasa melihat dan sangat hampir. Tiada satu pun dapat bersembunyi dariNya.
Malu kita pada Tuhan apabila apa yang dilakukan kita sehari-harian bukan seperti perintahNya malah kita gagal menjauhi laranganNya dalam beradab dengan sesama makhluk.
5 Tanda Kucing Datang Kepada Kita3

5. Kurniaan Rezeki yang Berpanjangan

Pernah tak ada kucing yang tiba-tiba datang ke rumah kita? Tanpa segan silu kucing itu mengisytiharkan dirinya sebagai sebahagian dari keluarga kita. Lalu dia turut bertindak seperti penghuni tetap di rumah itu. Disuruh pergi namun tetap tegar kembali.
Bergembiralah kerana anda terpilih untuk mendapatkan kurniaan rezeki yang berpanjangan dari Tuhan. Dari manakah datangnya rezeki ini?
Apabila kucing itu tinggal tetap, ini bermakna peluang bersedekah melalui asbab kucing itu telah dibuka setiap hari untuk kita. Sedekah yang berterusan mengundang rahmat Allah swt yang menjadikan rezeki melimpah ruah seperti hadith berikut:
Nabi saw bersabda kepada Zubair bin al Awwam: “Hai Zubair, ketahuilah bahawa kunci rezeki hamba itu ditentang Arasy, yang dikirim oleh Allah azza wajalla kepada setiap hamba sekadar nafkahnya.
Maka siapa yang membanyakkan pemberian kepada orang lain, nescaya Allah membanyakkan baginya. Dan siapa yang menyedikitkan, nescaya Allah menyedikitkan baginya.”Hadis Riwayat al-Daruquthni dari Anas ra
Allah SWT nak menegur kita bahawa jika kita menolak kehadirannya, seolah-olah kita menolak rezeki yang melimpah ruah telah diperuntukkan Allah swt untuk kita.
Kucing itu hanya menjadi asbab kepada terjemputnya segala rezeki ini lewat keikhlasan kita dan doa dari kucing itu untuk tuan rumahnya.
Jadi selepas ini jika kita didekati kucing berbaik sangkalah kepada Tuhan kerana agenda rezeki kita dari Tuhan itu lebih baik dari perancangan kita sendiri. Dan mungkin kehadiran kucing itu menjadi kunci kepada turunnya rezeki di dalam hidup kita.
Ya, rezeki bukan hanya wang ringgit dan harta benda tapi turut dalam bentuk yang lain seperti kegembiraan, kesihatan, ketenangan, ilmu, kemudahan dan pelbagai lagi di dunia dan akhirat. Jika pintu rezeki di’meow’ di hadapan kita, terimalah dengan redha kehadirannya.

Sumber : http://www.ohmymedia.tv/infozon/info/5-tanda-kucing-datang-kepada-kita-4163/

Raya 2016

Hai assalamualaikum wbt. Sekian lama sis tak update blog. Tak update sebab takda topik and agak busy? Agak arrr. Untuk post kali ni tak taip panjang² pun just nak share moment² sepanjang raya. Ayat macam beraya sakan tapi realitinya..... seriously tahun ni raya tak berapa nak meriah macam sebelum ni. Banyak lepak kat rumah je. Maybe sebab family sis baru aje kehilangan datuk beberapa bulan lepas. Hmm. 
Gambar tersangat kurang. Duk kat rumah malaslah nak bukak kamera. Lagi satu family sis kurang up gambar kat public. sekeping jelah.
Potret hari raya. Setiap tahun mesti gambar tak berapa jadi. Tapi takpelah daripada takde langsung kan. Ok. Btw berjubah putih dengan tudung oren tulah myparent. Ayah sis bila nak bergambar muka memang macam tu. Garang pun garang. Hehe. Tapi dengan orang luar ayah baik hati je janji jangan mainkan anak² beliau. Kalau tak siaplah. Haha. Yang lain tu adik beradik sis, semua single. Entah bila boleh dapat kakak abang ipar. Haha

Hari pertama lepas habis solat hari raya, makan², terus ke rumah atuk belah mak. Kami panggil tokki. Kampung sis tak jauh sebab memang tinggal kat kampung. Kampung mak berjiran je ngan kampung ayah. Jodoh dekat katakan. 
Adik beradik mak ramai. Lapan orang tak silap. Jadi rumah tokki memang agak bisinglah. Tapi ada jugak yang balik beraya belah mertua. 
Newborn. Namanya Ahmad Aris Ramadhan. Sebab dilahirkan pada bulan puasa. Makna lain tak tahu. Ni cousin. Adhan ni tidur je sepanjang kami beraya. Orang bising pun dia tak kisah.
Lepas beraya rumah tokki. Pergi ke kampung saudara mara arwah atok nenek belah ayah. Ayah anak tunggal. Jadi yang ada mak saudara ayah saudara ayah, sepupu sepapat semua. 
Banyak rumah kami pergi. Macam² jenis makanan masuk dalam perut. Dalam satu hari makan nasi minyak, laksa utara, rendang, nasi ayam, koktail dan macam macam. Sampai je kat rumah masing² kejar ke tandas๐Ÿ˜‚ 

Raya kedua sis tak ke mana pun. Patutnya sorang member sis datang beraya tapi dia tiba² ada hal. Jadi sis mereput  kat rumah jelah. Nak drive takdak lesen. huhu. Adik beradik sis pergi jalan² beraya ke rumah kawan². Nasib baik ada sate dengan rendang yang mampu bahagiakan perut๐Ÿ˜‚.

Raya ketiga rumah sis didatangi oleh ahli saudara mara belah ayah dari kuantan. Lepas tu member sis whatsapp kata nak datang beraya. Kemain happy sebab ada jugak yang sudi beraya ke rumah. Sis bukan takda kawan cuma dulu sis sekolah jauh dari rumah. So, kawan² pun memang tinggal jauhlah. Kawan² kampung semua busy beraya dengan family. Bila ada yang nak datang memang bersyukur Alhamdulillah.
Lepas tu follow diorang beraya ke rumah kawan kawan yang lain.
Diorang ni schoolmate sis

Malas nak pakai baju raya, pakai blouse dengan skirt labuh je.
Masing² tengah belajar. Ada beberapa orang je yang tengah tunggu degree macam sis.

Perkara yang takleh lupa masa nak balik rumah. Tayar kereta kawan sis pecah.๐Ÿ˜‚ Masa tu dah nak magrid. Nasib baik tak jauh dari rumah kawan. Kesnya sebab ada sekumpulan budak laki bawak motor diorang taknak  elak. Jalan kampungkan tak luas. Lepas tu ada sebuah motor tu terlanggar tayar. Pecah tayar tu. Nasib baik budak tu tak apa apa. Rupa macam budak sekolah lagi. Risau jugakkan. Lepas tu kawan sis call mak dia. Lepas tukar tayar, ayah dia yang tolong hantar balik rumah. Dahlah sis paling jauh. Serba salah rasa. Nasib baik dah call ayah sis awal² sebab balik lewat. 

Macam tulah kisah di hari rayaku. Hari ni pergi kenduri kahwin je. Makan gulai kawah. Esok dah tak beraya sebab dua orang kakak sis dah nak pergi kuala lumpur. Abang pulak balik kemaman. Lusa Family kena hantar kakak sis pratikal kat Sabak Bernam. Huhu. 
Ok tu jelah. Kata tak taip panjang² konon. Hahaha, biarlah. Ok, Bye² Assalamualaikum ๐Ÿ˜‰